Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2012 22:19 - Мария Магдалена: Създателят на християнството
Автор: cocolino88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5299 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2013 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вече имам собствен сайт и се преместих на www.iskrenoilichno.com
Може да следите новите ми статии във фейсбук: www.facebook.com/iskrenoilichno

Истинският основател на християнството е Мария Магдалена. Християнството се основава на вярата, че Исус умира на кръста, заради греховете на хората. Погребан е и възкръсва на третият ден. Идеята за това няма как да дойде от Исус, защото той вече е бил мъртъв. Тя идва от друг човек и този човек е Мария Магдалена. Ако християнството се основава на вярата, че Исус умира и възкръсва и че Мария Магдалена е тази, която първа вижда видението, то няма спор, че тя е основоположник на християнството.
Мария Магдалена е изиграла решаваща роля около Исус и за създаване на християнството. Исус се е противопоставял на римляните, така и на еврейските свещеници. Той и приближените му всъщност са участници в една революция.
Възкресението е основата на християнството! Идеята за вечен живот привлича много нови последователи и така превръщат християнството в световна религия. Въпреки, че нека не забравяме, че християнството е писано от евреи за евреи.
Магдалена е тази, която ви довежда християнството, според Новият завет. Тя е един от пратениците, която информира апостолите за възкресението. И все пак не знаете нищо за нея. В повечето евангелия не се споменава, а там където се спомена, информацията е оскъдна. В тях се пише от къде е дошла, че е помагала на Исус и е била обладана от демони. За съжаление, и в четирите евангелия от Новият Завет иформацията е противоречива. Единственото ясно и припокриващо е едно – тя е била, докато са разпъвали Исус. С наши думи – тя е една от оплаквачките.
Евангелието на Марко. Там се появява за първи път. Сцената е ясна, а иконата е разпространена навсякъде – тя плаче, а Исус е разпънат. Тя е сама. Никой друг няма. Всички са се изплашили и само тя е останала сама. След това отива и до гроба. Там тя е тази, която измива тялото му. В евангелието на Марко, както и в евангелието на Йоан, се казва, че тя е и първата, която е видяла възкръсването.
Само тези факти ни карат да се замислим над много неща. Първо тя е тази, която скърби до последно за него, след това тя е тази, която измива тялото му, първа вижда възкръсването, а накрая излиза, че почти нищо не знаем за нея. Всъщност, в самите евангелия, пак казвам, почти нищо не се споменава за нея. Това е много съмнително. Друго съмнително е, че когато изиграва своята роля и дава информация за възкресението тя изчезва от всякъде. Никаква друга информация няма за нея след възкресението!
Сега, нека да започна така. В Новият завет за нея почти не се споменава. В евангелията се говори малко за нея. А старите християни са я описвали, като придружителката на Исус. Въпросът изниква защо тогава толкова малко се знае за нея и накрая изчезва ей така? Дали ранната църква не си е изиграла ролята и не го е направила умишлено – да се опита да заличи Мария Магдалена? Риторичен въпрос. Друг е въпросът, че вместо да бъде основоположник на християнството, църквата я обявява за блудница. Мнозина знаят само за този образ на Мария Магдалена. Една от теориите е, че папа Григорий през 6 век започва да гради този образ. Той твърди, че Мария Магдалена измива краката на Исус със сълзи и след това ги изсушава с косите си. И всичко това го прави, заради изкупление, защото е грешница т.е. блудница. И така тръгва историята на ортодоксалната църква, която започва началото си от Павел, който се твърди, че е първият Папа. Според тях, Мария Магдалена е проститутка. Истината е, че папа Григорий го прави поради не знайни причини. Може би иска да създаде образ на грешник, на кого християните да изкупват греховете си. Доказателство за това е, че в Новият завет никъде не се споменава, че Мария Магдалена е проститутка, лека жена, блудница или каквото си изберете.
Да се съсредоточим върху първите срещи на Мария Магдалена и Исус. Никъде не се казва от къде идва Мария Магдалена. Една от теориите се казва в евангелието на Лука. Най-вероятно тя е искала изцеление или пък Исус е искал да я изцели. В евангелието се казва, че е била обладана от 7 демона. Защо 7 ли? Защото 7-мицата е числото на съвършенство т.е. е обладана до краен предел. Аз не вярвам на тези неща. Трябва да си обясним какво означава да е обладана от демони. Ако е имала припадъци или се е тресяла, може би е била болна. Може да е била епилиптичка, шизофреничка, дори треска може да е имала. Нека не забравяме, че въпреки божественото отъжествяване на тези хора, те са били овчари, падари, а особено по онова време, не са имали никакви информации за болестите и са живеели в пълна тъмнина относно всякакви заболявания. Всъщност, дори в днешно време, овчарите не се славят да са интелектуалци. А може пък и Лука да си е измислил историята и да я е написал. Нима лъжата съществува от скоро или пък трябва да му вярваме до край?
Искам да обърна внимание на състоянието на Мария. Това се казва в няколко евангелия, като най-съсредоточено е в евангелието на Лука. Тук вече става много интересно. Има една теория, която приемам за вярна, че Магдалена идва от град Магдала, Галилея. По онова време хората са наричани на малки имена и е трябвало да бъдат асоциирани с нещо. Мария е била асоциирана от мястото, от което идва. Затова е и Магдалена. Мария идва от там. Всъщност тя е и сама. Не идва с придружители. Не е омъжена. Не се знае нищо за родословното и дърво. А тя е тази, която подкрепя финансово Исус! Мария е еврейка. Нека си припомним еврейското право: жените не могат да наследяват. Първо ги гледат съпрузите, след това – мъжете им. Та, как изобщо Мария има пари? Истината е, че законът е такъв. Не съм убеден в незаконното притежание на пари по онова време.
Мария не финансира само Исус. Тя финансира всичките му сподвижници. Сега разбира се, друг е въпросът, че по онова време не са имали нужда от много пари. Те са били бедни хора. Едва ли са имали нужда от големи суми, но въпреки това, стои въпросът от къде има тя пари и защо ще финансира Исус? От добра кауза? Добро сърце? Не мисля.
 Друг от апостолите – Филип – ни споделя откровения за Исус и Мария Магдалена. Сега, за съжаление, от тогава са минали 2000 години и евангелието му е почти разрушено. Въпреки всичките бели петна по него, трудно, но се разчита, че Мария Магдалена и Исус са се целували по устата. Всеки може да си го тълкува, както иска. Някои да твърдят, че са имали сексуална връзка, че са били женени и т.н. Други го тълкуват, че такива са били християнските обичаи тогава. В ранната църква се приветстват с целувки. Причината е, че по този начин се дава откровение. Господ дава откровението си чрез своите думи, които идват от устата и по този начин християните се целуват за да дадат откровение. В това няма еротика. От историческа гледна точка по никакъв начин не може да се твърди, че са имали връзка. Поне никъде не го пише или е било заличено.
Десертът на тази история е какво е видяла Мария Магдалена? Твърди се, че е видение. Смея да твърдя, че това не е никак необичайно. Много често хората имат видения, особено при шок. Нека върнем лентата назад и видим фактите, че тя е тази, която стои докрая, докато е бил разпънат, тя е тази, която измива тялото му, тя е била тази, която е била до него, когато е разпространявал учението си, тя е тази, за която може да се твърди, че е имала връзка с него. Нима една влюбена жена би издържала на целия този ужас? Всичко това води до видението. И разбира се, това е било интерпретирано като възкресение. 
Чували ли сте за философа Целс? Е, аз не го знаех, докато не се запознах с неговата теория. Той се отнася с насмешка на възкресението. Пита защо трябва да се вярва на една луда и истерична жена, загубила мъжа си – било то и само приятел. И тя е единственият свидетел. Тогава цялата тази работа не е за вярване, дори и цялата религия, защото тръгва именно от там. Сега, друг е въпросът, че Мария е била жена. Това само по себе си не е сериозно, що се касае до важна информация. Никой няма да я приеме насериозно. Тук се намесват учениците, които може би са преиначили историята и за да спечелят влияние. А нали знаете и за самовнушението. Нищо чудно и на други да са започнали да им се явяват силуети и сънища. Все пак, нека не забравяме, че каквото и да е ставало, шокът от самото възкръсване на тяхният водач и самата гледка, само по себе си те кара да не бъдеш ти и да имаш видения.
Самото видение няма как да убеди само по себе си за възкресението. Затова тук стигаме и до липсващото тяло. Нужен е празен гроб. Не е ясно как е бил погребан Исус. Според Новият Завет това го е направил Йосиф в отделен гроб. По принцип, римляните не са погребвали разпънатите на кръст. Просто са ги оставяли да изгният там. Накрая, каквото е останaло от разпънатия, са го захвърляли в общи гробове, които накрая са ги палели. Не съм убеден, че гробът е бил празен. В ранната църква първо са били виденията, а след това е започнала теорията за празният гроб.
Всичките разкази някак умело се припокриват с историите на апостолите. Те започват да твърдят същото, пишат евангелията за тях. Така Мария Магдалена почти не се споменава. Кой би повярвал на една луда жена? А какво се случва с нея след възкресението.... Никъде не го пише и нищо не се знае за нея след това. Дали е била убита? Никой не знае. Аз за всеки случаи няма да вярвам на тези истории и ще продължавам да си мисля защо, ако християнството е толкова добро, евреите не са го задържали за себе си, а са ни го „набутали“ на нас?




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cocolino88
Категория: Лични дневници
Прочетен: 841956
Постинги: 52
Коментари: 262
Гласове: 202
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930