Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2012 00:13 - Хората СЕ променят
Автор: cocolino88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8456 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 12.03.2013 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Вече имам собствен сайт и се преместих на www.iskrenoilichno.com
Може да следите новите ми статии във фейсбук: www.facebook.com/iskrenoilichno
Омръзна ми да чувам твърдения, че хората не се променят. Хората се променят и видоизменят толкова, че самите те не могат да се познаят. Смятам, че човек оформя своите качества поради средата, в която расте и след това живее. Не вярвам, че всеки човек има свои качества от раждането и просто ги поддържа, докато е жив. Не вярвам на твърдения, че „той си е такъв“. Той не е такъв. Просто в момента е такъв. Утре ще бъде друг. Трети ден ще бъде този, който си пожелае.

Мислите си, че ме познавате? Грешите. Съучениците ми в първото ми училище също сигурно си мислят, че ме познават. След това се преместих в друга гимназия. Най-вероятно и те си мислят, че ме познават. Колегите ми в университета също си мислят, че ме познават. Колегите ми от работата също. Родителите ми пък смятат, че съм отворена книга за тях. Истината е, че всички грешат. През годините съм се видоизменил толкова, че всички грешат, че ме познават. Със сигурност всеки се е променил, откакто е бил в училище. Не говоря дали е за добро или за лошо. Нелепо е да твърдим, че щом сме седяли чин до чин с някой в училище, то той ще бъде същият и няма да се трансформира през годините. Същото е и с университета или след това с работата. Ако погледнем времето назад, със сигурност ще забележим, че не сме същите от преди 5 години.  Та, ние не сме същите от преди месеци... Виждаме си грешките и успехите и благодарение на тях успяваме да градим върху себе си.

Мигновена промяна също обаче трудно се постига. Досега говорих за промяната, която идва с течение на времето. Неусетно се променяме. Всички се надяваме за по-добро, защото е по-добре да гледаме към звездите. Мигновената промяна обаче е трудна за постигане. Въпреки че всички сме чували изречението, че след дадено събитие вече не сме същите. И да, мога да го повярвам. Има събития в живота ни, които ни разтърсват из основи. Това са тези събития, които ще помним цял живот. Е, може да не ги помнил цял живот, но със сигурност поне един голям етап от време. Това са събития, които идват, разтърсват ни и си заминават. Ние не сме подготвени за тях. Затова ни разтърсват. Оттам нататък трябва да се оправяме, както можем. Ако досега не сме преживяли такива момент, то със сигурност ще се промени – за добро или за лошо. Но няма как да убедя никого в това, докато не му се случи. Чак тогава разбира, че в това изказване има доза истина.

Аз искам да говоря за тези големи събития, които ни променят изведнъж. Ние самите дори в началото не си вярваме, че сме толкова променени. Сякаш мозъкът ни вече работи на друга честота. Мисли по различен начин. Виждаме света по различен начин. Сякаш искаме да градим наново. Сякаш досега сме били като в сън. Нещата са били пред очите ни, а ние не сме ги виждали. Не сме ги виждали, защото мозъкът пък тогава е работил на друга честота. Затова не може и да си повярваме как за момент вече сме се променили. И най-вероятно никога няма да бъдем същите. Можем да бъдем по-добри, можем да бъдем и по-лоши, но никога същите. Въпросът е как да убедим другите, че има промяна в нас. Единствено и само с действия. Тук думите не помагат. Не помагат, защото всеки може да си каже каквото иска. Важно е какво ще свърши. Смятам обаче, че не е нужно да убеждаме никой в промяната. Тези, които искат да я видят, ще я видят. Важното е ние да се чувстваме щастливи от нея – да ни е направила по-добри и по-отговорни. Затова ще завърша с един мой любим пасаж, който ще ни отвори съзнанието за промяната:

Промяната идва като лек ветрец, който развява завесите по изгрев слънце; като приятния аромат на дивите цветя, дори на тревата. „ /Джон Стайнбек/




Гласувай:
3



1. анонимен - Щастливият живот се постига със ...
01.10.2012 23:11
Щастливият живот се постига със съвършенна мъдрост, а поносимият - с първите стъпки към нея !
цитирай
2. анонимен - Има много верни, но и много неверни ...
06.10.2012 21:38
Има много верни ,но и много неверни неща в горенаписаното.Физически всички хора се променят с годините.Но вътрешно се променят и осъзнават тази промяна само определени хора ,тези които са развили до висока степен духовните си потребности.За съжаление тези хора са все оше много малко.Голяма част от хората са нисши духом.При тях първичното е все още много развито.Злоба,омраза,завист ,липсващо чувство за вина.С такива хора трудно се комуникира ,защото те живеят с мисълта че са безгрешни и че винаги са прави и че другите са им вечно длъжни за нещо.На такива хора не може да се говори за промяна,защото те за съжаление никога не се променят.Те винаги са едни и същи до края на живота си.И това е най-жалкото.
цитирай
3. анонимен - Да, с времето човек се променя. Но. . ...
29.10.2012 13:04
Да,с времето човек се променя.Но...първите седем години от живота на човека никой и нищо не може да промени.През тези първи години малкото дете се научава кое е добро и кое е зло,оформя се неговия поглед към заобикалящата го среда.Ако тогава се посее в сърчицето му обич,то тя остав а там за цял живот и обратното-егоизмът,злобата,ненависта и други такива чувства отровят душата на детето,недей да търсиш обич ,разбирателство ,приятелство в порасналия човек.Затова хората са казали--Какъвто е Иванчо,такъв е и Иван.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cocolino88
Категория: Лични дневници
Прочетен: 841292
Постинги: 52
Коментари: 262
Гласове: 202
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930