Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2010 01:03 - Под София живее цял град
Автор: cocolino88 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9881 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 12.03.2013 21:20


Вече имам собствен сайт и се преместих на www.iskrenoilichno.com
Може да следите новите ми статии във фейсбук: www.facebook.com/iskrenoilichno

Всеки град си има свои тайни. А най-големите тайни, в повечето случаи, се намират в столиците поради голямото количество от хора, живеещи и минаващи през града. Всеки оставя по някаква следа - била то малка или голяма. Някои тайни са неразкриваеми или се пазят в архивите. Други тайни се знаят, но никой не говори за тях.
  Една от тези тайни ще се опитам да опиша днес. Едва ли ще отркивам топлата вода, нито ще кажа нещо, което някой интересуващ се човек няма да знае, но пък мисля, че ще е много полезно за хората, които си нямат идеи от самата тема.
  За съжаление, има само няколко статии по този проблем, по който ще говоря днес. Статиите са непълни, неясни или пък свършват точно там, където започва интересното, както ние се изразяваме. Опитах се в продължение на неопределено време да събера информация от различни източници, както и от това, което съм видял с очите си. Определено не е много и не съм някакъв модерен Поаро, но пък темата е интересна.
  Както знаем, всеки град си има своите тайни тунели, в случай на ненадейно нападение. В София е пълно с тунели. Като казвам пълно - означава, че под всеки квартал, под всяка по-голяма сграда и под всяка улица се намира някакъв тунел. София е нещо, като един огромен лабиринт, който сме виждали по анимационните филми.  За съжаление, повечето тунели са неподържани и оставени на произвола на съдбата. Разбира се, има и тунели, които се поддържат грижливо и са заключени с големия катинар. Един от тези тунели започва под Народното събрание, минава през Президенството, Военна Болница и стига някъде около Южния парк. До колкото съм запознат този тунел се пази в пълна тайна и определено се грижат за него. По неофициална информация дори се снабдява с храна през определен период от време. Този тунел е заключен и никой не може да влезне в него. Това е основният тунел в София. Той е най-важният, разбираемо защо. Има още един голям и важен тунел, за който не съм сигурен дали се поддържа, но знам, че е заключен и никой не достига до дълбините му. Това е тунела под НДК. Той започва от друго, неизвестно за мен място, минава през НДК, малкото НДК и след това се отправя към покрайнините на София. В този тунел може да се влезне и през НДК. НДК има няколко минусови етажа. На тези минусови етажи е като във филм на ужасите - стените целите са издраскани в дяволи и неясни послания, а дългите и тъмни коридори са капака на зловещата атмосфера. Слизайки единствено с товарният асансьор до последния минусов етаж, там може да намерим и друг асансьор. Ако не ме лъже паметта мисля, че дори са 2 - в двата края на НДК, а именно северната и южната. Тези асансьори са като забравени от бога. Прашни, с големи катинари и изпочупени. Най-важното - Уж неработещи. До колкото знам тези асансьори се включват със специален ключ, който нямам и идея къде се намира. Само с тези 2 асансьора се слиза именно в тунелите под НДК. Както видях, тези асансьори не са ползвани от толкова много време, че едва ли скоро някой е слизал в тези тунели.
  Но какво става с останалите тунели, които определено не са малко? Те стоят необитаеми или по-скоро си мислим, че са необитаеми. Наскоро прочетох един много интересен въпрос, който смятам да задам и на теб. Чудел ли си се какво става с всичките тези ужасно голям брой просяци, които срещаме по цял ден в столицата, а нощите ги няма никакви? Както се досети - отиват в тунелите. Звучи като от филм на Хичкок, но определено това е самата истина. Както казах тунелите са много, а следователно и шахтите и местата, от които може да се стигне до тях. Разбира се, в едно хубаво и далечно минало време, всички тунели са били заключени, но бедита в живота на тези хора ги е накарало да разбият тези ключалки и да намерят местенце за живот.
  Не казвам, че в тунелите е лукс, но определено не е и толкова лошо място за живеене, като изключим само, че няма ток. Но пък хората преди много години са живеели и без ток, нали така? Тунелите всъщност са много различни и няма точна формулировка колко е дълъг или широк даден тунел. Някои тунели са толкова тесни, че трудно се разминават двама души. Но пък има и тунели, които са толкова огромни, че могат да се разминат и два камиона. Това е огромно разстояние за тунел. Но думата "тунел" може и да ни подведе. Ако си представяме просто някакви дълги коридори, жестоко се лъжем. Тунелите са от такъв вид, че си има обособени дори и "стаи", в които са се настанили някои семейства. И въпреки зимните и ветровити зими, може да се каже, че на теб понякога дори ти е и по-студено у вас, завит с одеалото, отколкото на тези хора долу. Точно отдолу минават всичките тръби, през които достига парното ти вкъщи. Тоест долу си е доста горещо. Температурата достига 30 градуса и дори я минава. Определено си е доста топличко, но пък се живее по-добре на 30 градуса, отколкото на -10.
 Точна бройка на живеещите долу няма, но по неофициални данни са около 10 хиляди. Някои ги дават дори 20 хиляди, но според мен това е доста пресилено. Почти съм сигурен, че над 7-8 хидяли живеят вътре. А това и доста голяма бройка... от какъвто и ъгъл да я погледнеш - 7-8 хиляди човека, които не си плащат данъците, 7-8 хиляди, които правят цял голям квартал, 7-8 хиляди просяци... Страшничко си е откъдето и да го погледнеш. Страшничко е и да влезнеш вътре. Всъщност вътре определено не се познават всичките и не си носят захар от едното семейство на другото. Всеки си има определен периметър, в който може да обитава. Премине ли този периметър влиза в периметъра на други хора, които не искат да им се влиза в личното пространство. Нещо, като глутниците кучета. Всеки си има свой периметър и влезнеш ли в него те нахапват или изяждат.
  Със сигурност не ти препоръчвам да слизаш или да си правиш опити да слизаш надолу. Определено е много опасно и може и да не излезнеш жив - колкото и тривиално и смешно да звучи в момента. 
  Сигурно вече си задаваме и въпросът дали може да направим нещо за тези хора. Сякаш ставаме доста снизходителни и толерантни към тях в един момент. Има една теория, че сме толкова толерантни, колкото проблема е по-далеч от нас. Колкото проблема идва по-близко до нас, толкова по-малко толерантни сме. И все пак - по-добре да стоят долу, отколкото да спят на стелката пред вратата ти, нали?



Гласувай:
6



1. анонимен - ...
02.10.2011 23:39
Този в южния парк наскоро го "зактвориха" Ама пак има от къде да се влезе ии вътре никои не живее. В Горна Баня също има обаче пак никои не живее там. До колкото знам само този в Гео Милев е обитаем
цитирай
2. анонимен - I don't believe the information ...
27.01.2012 00:47
I don't believe the information from this article. It isn't convincing because it lacks proof of any sort. Whoever wrote that should have include supporting documents.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cocolino88
Категория: Лични дневници
Прочетен: 841129
Постинги: 52
Коментари: 262
Гласове: 202
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930