Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2009 23:04 - Разликата Между Дон Жуан и Казанова
Автор: cocolino88 Категория: Тя и той   
Прочетен: 18929 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2013 20:40


Вече имам собствен сайт и се преместих на www.iskrenoilichno.com
Може да следите новите ми статии във фейсбук: www.facebook.com/iskrenoilichno

Все по-често се убеждавам, че българите са един доста зле осведомен народ. Използват думи и похвати, за които нямат ни най-малка представа какво представляват или какво изразяват. Често стават за смях, но често и изпъкват над незнаещите. И в 2-та случая не използват термините и думите, които могат да обяснят.
Едни такива похвати са 2 имена - а именно Казанова и Дон Жуан. Често хората биват оприличавани на един от двамата. Най-често това се случва при някои свалки над момичетата или когато жените не могат да устоят на някой младеж. Тогава нарицанието на този младеж е или Дон Жуан или Казанова. Скоро прочетох едно интересно изказване на едно момче, което казва: "Жените наистина не могат да ми устоят, но предпочитам да бъда грозен и самотен, отколкото да приличам на Казанова или Дон Жуан." Какво ли иска да каже? Освен, че е запознат с тези персонажи, той показва погнуса от тях, защото тези хора не са такива, каквито си мислим, че са.
До скоро, да си призная, и аз не правих много голяма разлика между двамата, като си мислих същото, което е наложено в обществото: "Това са двама мъжкари, по които жените са луди." Странно, но истината се разминава с общественото мнение. Ще се опитам да обясня що за хора са тези двамата и дали можем да се сравняваме с тях. Най-малкото е поне да се обиждаме, ако някой ни каже, че приличаме на един от двамата.
По-силната ми фигура е Дон Жуан на Молиер, защото наскоро гледах филма, прочетох доста неща свързани с него и успях да изгледам невероятната постановка "Дон Жуан" в Народния театър. Препоръчвам я на всички - невероятна постановка. Още преди да започна е момента да кажа, че Дон Жуан е една много известна фигура и  през годините е преминал през много роли. Аз ще опиша ролята, която е най-известна - Ролята на Молиер. Най-често Дон Жуан го свързват с Молиер и затова ще опиша Молиеровия Дон Жуан. Като скоба ще кажа, че Дон Жуан е бил герой на Тирсо, Моцарт, Хофман, Байрон, Камю, Макс Фриш и още много знайни и незнайни творци. През тази роли Дон Жуан е бил от Тирсо и Молиер, където неговия образ е образ на злото, до Байрон, където Дон Жуан е прекрасен и жените са негови съюзнички. 
Та какъв всъщност е Дон Жуан? Неговото име е Дон Хуан Тенорио, който е млад благородник, който прелъстява жени от всички съсловия  - от херцогини до рибарки, като приема ролята на техен годеник, като безсрамно лъже всички свои приятели и накрая успява за избяга от отговорност и наказание. Преследва всяка една жена - наричан е още мъж без скрупули в любовта. Не го интересуват близките му, не го интересуват приятелите му, не го интересуват дори жените му. Той има нужди, има желания - той знае и е сигурен, че всяка една жена му принадлежи. Най-странното е, че освен този непукизъм към всички, няма уважение и към Бог. Не изпитва страх от наказание, присмива се на Бог, като самия Дон Жуан се издига над Бог. Тук единственото хубаво качество, което мога да спомена е, че е смел. Не се страхува от никого и нищо, дори от умрелите. Има много известна негова мисъл, в която казва: "Страхът от мъртъвци е достоен само за хора от долен произход." Той е толкова безстрашен, на моменти глуповато безстрашен, като не мисли за никакви последствия от действията си, като казва: "До края има много дълъг срок." Дон Жуан е изпълнен със страст и мрачна воля, той нарушава всички социални и религиозни норми.  Молиеровият Дон Жуан усвоява до съвършенство изкуството на лицемерието, който по негови думи "се радва на безнаказаност".
Другия наш герой е Джакомо Джироламо Казанова. През целия си живот е работил куп неща - бил е писател, политик, дипломат, философ, търговец и още куп други неща. Освен тези достойни професии е бил в затвора за множество изнасилвания. За късмет успява да избяга и странства из Европа много години. През този период е преспал с много жени, като е обичал девственици. От нежност и романтика до изнудване и принудителен секс, е успявал да спи с тези толкова много жени. И все пак той е твърдял, че за него секса е "не само плътско удоволствие, но носи и удовлетворение от това да поддържаш стръвта си на съблазнител и привлича с тайнствеността на приключението." Естествено много пъти е пипвал венерически болисти и само това му е пречело да прави секс. Въпреки, че се е наричал естес на женската красота, той е бил и доста извратен. Като пример мога да дам една негова мисъл: "Не мога да разбера как може един баща нежно да обича очарователната си дъщеря, без поне веднъж да е спал с нея". Ще се опитам да пресъздам една от историите на Казанова за да покажа, че освен нежност той просто изнудва младите дами за секс. Тази авантюра се развива между 5 сестри и тяхната майка. Негов познат го запознава с тази жена с многобройните й дъщери. За жалост тяхното семейство тъне в мизерия и по-страшно - в заеми. Той им споделя, че ще им плати дълговете, ако най-красивото момиче преспи с него. Получава отказ и си заминава, но на следващия ден идва отново. Споделя им, че не може да искат пари и да не дават нищо в замяна. Опитва се да им обясни, че ако са грозни и могат да убедят някого да им помогне, той би го сторил веднага, но за хубави млади жени условията са други. Все пак отново получава отказ, но решева да си подпечата бъдещето, като плаща малка част от заемите. След време жените отново потъват в заеми и търсят неговата помощ. Стига се до там, че им вземат къщата и Казанова ги приютява. Започва всеки ден да им купува подаръци и да ги глези. В резултат всяка вечер започват да се качват една по една всяка жена и да бъде в обятията му. Така прекарва известно време като всеки ден спи с различна от харема си, докато накрая банкрутира и жените му го напускат. През тези париоди той стига до извода, че умът и половите органи са неразделно свързани.
Все пак това са кратка част от живота на тези двама герои. Това показва на по-голяма част от нас какви Не трябва да бъдем и защо бихме се обидили, ако ни нарекат с едно от 2-те имена. Така че следващия път, ако ви нарекат така, си помислете дали се вписвате, като един от двата образа!



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Много си чел,
17.06.2009 23:17
но какво знаеш от личен опит?
Знаеш ли какъв тип мъж си?
Замисли се! Струва си.
цитирай
2. mitternacht - мързи ме да чета
17.06.2009 23:18
ама каква е разликата-едното е литературен персонаж, а Казанова е бил баси пича, измислил лотарията, бил е шпионин, музикант, алхимик (мисля) абе всичко каквото се сетиш! Казанова е ценял жените, докато Дон Жуан само е искал да ги изтакова.Ей т'ва е разликата :) поправи ме ако греша :)
цитирай
3. анонимен - Пич
17.06.2009 23:21
вече те е изтаковал живота и каквото и да ти предложи занапред все ще е изтаковано преди теб!
цитирай
4. cocolino88 - :)
17.06.2009 23:24
От 2-мата определено Казанова е "по-свестния", но определено не искам да бъда като него.
mitternacht, да измислил е супер много неща, но изнасилванията и изнудванията за секс също са част от житейския му път.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Мисля, че и двамата са били
17.06.2009 23:53
психично-болни, нещо като шизофрения.
цитирай
6. enige - самота
22.06.2009 00:55
И двамата са бягали от самотата, ама не са успели да избягат.
цитирай
7. анонимен - Овцата винаги я е яд на вълка.
17.09.2009 15:11
Статията е много информативна, окей е. Доколкото до коментарите, това е плашещото, когато виждаш, че по-добре да не публикуваш неща, но примерно да пишеш, защото просто е страшно.
цитирай
8. анонимен - много повърхностно обяснение, що ...
06.10.2011 10:32
много повърхностно обяснение, що се отнася до дон хуан. за казанова не мога да твърдя нищо, защото не съм запознат, но испанският благородник, независимо доколко съществуват реални факти след като почти всичко знаещо се за него се базира на произведенията на различни автори през вековете(предполага се, че е имало първообраз, а не е бил фикция), е един от най-многопластовите и сложни образи в литературата. тъй като не е лесно за обяснение и за разбиране, ще препоръчам на заинтересованите по темата да си намерят "дневник на прелъстителя" на сьорен киркегор, който между другото се смята за "бащата" на екзистенциализма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cocolino88
Категория: Лични дневници
Прочетен: 840104
Постинги: 52
Коментари: 262
Гласове: 202
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930