Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2014 16:55 - Скандален учебник по история: Щастливо турско робство, полиция за Левски
Автор: minevv Категория: Политика   
Прочетен: 3499 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Учебник за 3-ти клас „Човек и общество“ съдържа чудовищни лъжи за историята на България, алармират историци.

Странното издание учи децата, че българите живели щастливо и сговорно с поробителя по време на турското робство. Имали неограничени права, дори и да изповядват свободно православната религия.

За безумните уроци алармира директорът на регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Потресен, той написа в личния си блог: „За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана”.

Това обаче не е най-страшното в учебника за третокласници, пише "Петел", цитиран от БЛИЦ.

В урока за цар Симеон Велики на 48 стр. ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“. Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. Последният български цар Иван Шишман от Второто Българско царство пък въобще не е споменат дори и с една дума.

За още по-голям срам на авторите Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Особено покъртително е описано залавянето и обесването на Левски. Цитатът в този урок на стр. 66 гласи: „Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“. По въпроса толкова, обесването не е споменато.

Според историка Костадин Костадинов третокласниците остават с впечатлението за един справедлив процес и заслужена присъда от Апостола.

И ако това ви звучи скандално, почакайте да стигнете до страница 68, където е описано Априлското въстание. От там ще научите новината, че въстанието е съпроводено с протести в САЩ!!! Да, няма грешка – Америка се вдигнала на протест! Ето и точния цитат: „Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт“ .

„Като прочетох за протестите на хората в Съединените щати и ми се прииска да си скъсам дипломата по балканистика. Както и да е… Но като прочетох, че с нашите опълченци на Шипка се сражавали и румънци - вече не исках да си късам дипломата. Исках да я подпаля…", коментира шефът на РИМ в Добрич


Read more: http://education.actualno.com/Skandalen-uchebnik-po-istorija-Shtastlivo-tursko-robstvo-policija-za-Levski-news_47395.html#ixzz3Bmz2UI5D

Народ, без да си знае историята е обречен на измиране!!!!
А кои ли плаща на тези за това???????

И пак да напомня, че
  незнанието води само до болка и разруха
Заради много ниския интелектуален език, ще чистя коментарите на
"Вие си знаете кои"... ама направо с шамари
 



Гласувай:
14



1. bliz - Безразличието на съвременниците е срам ...
29.08.2014 17:12
Да се организират родителите и да протестират, да откажат учебника изобщо да не оставят така въпроса. За това поне пари не трябват, а само да се преодолее мързела , инерцията. Въпросът не търпи отлагане, нацията е атакувана отвсякъде!
Тези учебници имат автори, знаят се кои са, да им се иска персонална отговорност, както и одобрилите учебника. Срам, срам да се бездейства! Само един специалист е надигнал глас, а къде са родителите, те история не са ли учили!
цитирай
2. rumyn - Влади, нарича се промиване на мо...
29.08.2014 17:20
Влади, нарича се промиване на мозъците! с цел да се заличи идентичността на нацията ни. то още от преди 20 години в учебниците по история влязоха драстични промени. и тези дето сега са около 20-25 ще се впуснат в спор с нас кое е вярно , като например :
робство или присъствие? и други такива. :(
какво толкова ? "кирил и методи и брат му " написали азбуката ни:) това бисер от кандидат студентски изпит по история. може и в някой учебник да е написано тъка :)
неможе само американските деца да не си знаят историята, трябва и нашите да не я знаят! не може да сме една от най добре образованата нация за европа! трябва да сме си на мястото във всички класации - най отзад, на опашката! на роба не са му нужни знания , че виж възнегодувал! виж решил да потърси правата си на човек! .....
цитирай
3. batogo - !!!:)))
29.08.2014 17:50
Ами, докато умниците умуват дали да гласуват и си правят дребни, тъпи сметчици, турци и цигани гласуват и пълнят парламента с измекяри и дупедавци, които продават България на който им падне, а турската партия трупа все повече гласове и се напъва, засега доста успешно, да управлява България! Мъдреца е казал: От ума си пати!
цитирай
4. freeoldmen - Малко ме е страх да пиша, да не ме зашамариш и мене, ама
29.08.2014 20:01
според мен си пропуснал да публикуваш интересните коментари под статията:


Bistra Nikolaeva Boneva · Водещ коментатор · Работи в Academia de Ciencias de Bulgaria
вярно е че по време на османското владичество никой не е забранявал българския език, нито вярата на българите, нито църквите им, нито празниците им, нито да създават песни, приказки и пр. Вярно е, да се твръди обратното е лъжа. В очите на някои бабаитлъкът е прогресивна форма на управление. Напънът на Симеон с/у Византия не го ощастливява с царска институт. Носи му слава на опасен, необичан враг. Но Конст.-нопол е падал два пъти- пред Запада и османците. По важното е това което ни говорят войните му- България по негово време има голям икономически ресурс, който се изразходва във войни, строителство и духовност. Последното е останало.

...................
Нина Топалова · Sofía
Да добавим и правото да дишат, да ядът, да работят, за да плащат данъците и ангариите, да раждат нови поданици на султана - данъкоплатци, а в едни още по -прекрасни времена и войници на султана. Които най-културно са взимани от своите родители, за да видят свят и получат излючителни възможности за кариерно развитие като роби на султана. Най-успелите, от които стават уважавани командоси, пропагандиращи религиозна толерантност, избивайки своите бивши съверци християни. Направо прекрасно, всичко им е било наред .Могат да живеят, да са християни с църкви не по-високи от конник, какво повече искат...... Предполагам, знаете, че една истина може да се каже по мого начини. А тук целта е ясна. В това подобие на учебник.
Нещатa за Симеон може и да са така, но само това ли е важното. А нещо, като златен век на култура и книжнина. А коя е толерантната държава, която учи децата си, че най-великите им владетели са убийци мегаломаници, завоеватели на чужди територии. Едва ли в Гърция Александър Велики е представен, като луд с мания да завладее света, унищожил персийската цивилизация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minevv
Категория: Политика
Прочетен: 859980
Постинги: 437
Коментари: 1432
Гласове: 2418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол