Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2009 00:40 - Парламентарни Избори 2009 - Кратък Анализ
Автор: cocolino88 Категория: Политика   
Прочетен: 5045 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2013 20:58


Вече имам собствен сайт и се преместих на www.iskrenoilichno.com
Може да следите новите ми статии във фейсбук: www.facebook.com/iskrenoilichno 

Парламентарните избори вече наближават и кампаниите са във вихъра си. Във всеки един щаб има нерви, има стратегии, има и нотка оптимизъм за едно добро представяне. Определено най-голям оптимизъм се крие в партията с най-голям електорат - ГЕРБ. След спечелената трета поредна победа на изборите за Европейски парламент Борисов и компания очакват с надежда четвъртата вече почти сигурна победа. Сигурна, но с какъв процент? Това се питат както и ГЕРБ, така и българските социолози. При една евентуално убедителна победа ГЕРБ ще се опита да състави по-сигурно и здраво правителство, но при по-малка победа вариантите са много. Все пак нека не забравяме, че колкото повече партии има в правителството, толкова повече хора желаят сиренцето, което за жалост не може да бъде поделено толкова лесно. БСП по всякакъв начин се опитва да осуети плана на ГЕРБ, като започна усилена антикампнатия още по-време на предишните избори с партньорите си от Нова Зора. За жалост улисани от антикампании те сякаш забравиха най-важното при едни избори - диалог с избирателите. Разбира се, имаше някакъв диалог, но той беше толкова малък в сравнение с другите партии като че ли все едно го нямаше. БСП заложи на старата си стратегия с обещания за вдигане на пенсиите и играта с цифри. Определено дори обещанията за вдигане на пенсиите се изтъркаха, особено в момент на икономическа криза и моментна рецесия в държавата. При този слаб ход от страна на БСП, те заложиха и залагат на игра с цифрите. Непрестарнно изваждат разни цифри и споделят какво са направили за тези 4 години. Определено на българския избирател вече му е омръзнало да слуша все едни и същи изказвания и тези цифри не се нравят на мнозина. Това бихме могли да определим като още един слаб ход в кампанията на БСП.
Погледнем ли коалиционните им партньори от НДСВ ще разберем, че има огромна разлика между 2-те кампании. За изборите за Европейски парламент НДСВ заложи на най-силния си коз - изкара на показ едно неопетнено от политиката лице, което да представлява самата партия. Едно лице, което набра голяма популярност, както и в Европа, така и в България, а именно г-жа Миглена Кунева. Тяхната ПР кампания беше много проста и ясна - заложиха на самото лице, като казваха, че гласувайки на НДСВ, гласуват за нея. Тяхните билбордове бяха изчистени, бяха ясни и точни - "Гласувай за Нас." Определено кампанията им беше доста добра, като сега залагат отново на лицата си, тъй като няма как да излезне самата партия чиста от 4-годишното си управление. Въпроса е, че сега залагат на лица, които вече направиха своите гафове през тези 4 години и едва ли изборите ще преминат за тях толкова гладко, колкото предишните.
Третите коалиционни партьори от ДПС сякаш не са на себе си. Губят своята избирателна активност всеки ден. Въпреки опитите са купуване на гласове, въпреки големите агитации в силните околности на ДПС - Кърджали, Силистра, Търговище и други - ДПС губи позиции, губи електорат. Вече самите техни избиратели се чудят дали да дадат гласа си за ДПС. Щом ДПС започва да губи електорат, това означава, че и Атака започва да губи електорат. Тези 2 партии за неразривно свързани. Прествате си едни скачени съдове - щом едното ниво се повиши, това означава, че и другото ниво трябва да се повиши. Намалее ли нивото на едната партия, намамява и другото.
И все пак не може да не окажеме внимание и на Синята Коалиция. За съжаление на избирателите на синята идея - вече не е като едно време. Все пак СДС и ДСБ направиха един много хитър ход и се коалираха, което им помогна да наберат популярност и да вдигнат значително електората си. Костов и компания успяха да убедят доста хора, че сините идеи все още ги има и че действат с пълна сила. За съжаление самото положение в самата коалиция не е много добро - СДС все още не е разрешило софийските си проблеми, а ДСБ загуби част от електората си поради самата коалиция, но пък спечели друг. Друга лоша страна на СК е "сблъсъка" между СДС и ДСБ. Не е тайна, че има хора, които подкрепят само едната партия, а към другата таят негативизми. В такъв случай за тях остава вариант или да изберат Мажоритарен Кандидат или да се пренасочат към друга партия. Като последна лоша страна мога да посоча и многото партии обединени в коалицията. Всички знаем, че при много плодове на дървота най-накрая клона се чупи. Дали СК ще се прекърши ще разберем най-скоро.
Като последно становище няма как да не обърнем внимания и на малките партии, които определено имат голям шанс за успех на изборите, а именно РЗС и Лидер. Тези партии направиха блестящ старт на Евроизборите и загряха подобаващо за изборите за национален парламент. Въпроса е дали хората отново ще ги подкрепят или гласовете им ще отидат в големите партии, защото вече доста хора искат едно силно и здраво правителство и малко хора искат да дадат гласа си за малките партии. Но какво ще стане - зависи единствено от нас. Така че, ако още не сте избрали подходящата партия, има малко време да го направите. Изберете подходящия и не се чудете - Гласувайте, има значение!



Гласувай:
0



1. batstefan - Със сигорност ще гласувам
23.06.2009 01:07
и то за СК.
Успех за България!
:)
цитирай
2. анонимен - Не и за Бойко
23.06.2009 01:26
Ще гласувам, но за НДСВ.
цитирай
3. cocolino88 - :)
23.06.2009 01:39
Драги избиратели. Забравяте, че ГЕРБ не е единствено Борисов и че на него се дължи популярността на партията, но работата и задълженията на самата партия минават през много други хора, като един от водещите лица е Цветан Цветанов, който е невероятен човек. Така че това не означава, че ако не харесвате Борисов не трябва да гласувате за ГЕРБ.
цитирай
4. анонимен - Истината
14.12.2009 03:44
Истината е, че народът живееше най-добре през 1998-2005 година, тоест при ОДС и НДСВ. Това е истината, другото са празни приказки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cocolino88
Категория: Лични дневници
Прочетен: 840367
Постинги: 52
Коментари: 262
Гласове: 202
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930